Vad innehåller en färdig tårtoblat?

OBS: Bilden har ingen koppling till inlägget

Det går numera att köpa färdiga tårtoblater på nätet. Dessa är oftast riktat mot barnkalas och då målgruppen föräldrar, konsumeras av framförallt barn. Men vad innehåller en sådan färdig tårtoblat och vad för negativa effekter han detta ge?
Vi har använt oss av denna tårtoblat hemsida som listar upp dessa ingredienser:

majsstärkelse, maltodextrin, socker, vatten, stabiliseringsämnen:E460i, E414. detro, emulgeringsmedel:E435, 491, E471, smakämne (vanillin), konserveringsmedel: E202, E330. färgämnen: E102, E110, E133, E122, E151, E171.

Men även

Vatten, majsstärkelse, majssirap, fast majssirap, cellulosa, sorbitol, glycerin, socker, vegetabilisk olja, gummi arabicum, polysorbat 80, vanilj, titanium dioxid, citronsyra. färgämnen E131, E101, E104, E122, E124, E151. Innehåller azo-färger.

 

Då kan man även identifiera att det är en stor andel enummer ,men det som gör att det sticker lite i ögonen måste vara att den innehåller azo-färger. Om du inte vet vad azo-färger är så kan ni läsa det här . För att summera, så kan azo-färgämnen göra att barn får det svårt att koncentera sig, man blir hyperaktiv, sömnsvårigheter och vredesutbrott.
Ha även i åtanke att dessa tårtoblater riktar sig mot barn framförallt. Kollar man på utbud så är det till stor andel bilder på superhjältar, foton på barn, nallar, tecknade filmer och andra barn-relaterade teman. Inte nog med att utbudet av naturliga ingredienser är alldeles för litet så kan det vara rentav dåligt för barn att konsumera detta, men detta borde vara uppenbart nog att upptäcka då hållbarheten på denna skönhet uppges vara uppåt 1 år. Man kan lätt identifiera ifall något inte är riktigt korrekt igenom att se utgångsdatumet. Jag brukar att gilla att göra mcdonalds-testet. Stoppa i det i kylen i en månad, är den inte rutten så är det inte värt att äta (finns såklart undantag, men en bra tumregel).
Notera även att det används smakämne vanillin. Det är likt det låter, ett substitut (läs fusk) för vanilj, det kan utvinnas ur petroleumprodukter och rötad gran.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera