Fet naturligt Ringblomssalva

Ringblomman är känd som en växt som odlas för sina blommor. Dessa används framförallt som decoration men kan även användas som just ingrediens i den bekanta Ringblomssalvan. Den känns lättast igen genom att föreställa dig en tecknad sol.
Det är precis som det låter, en salva som görs utav Ringblomman och verkar som en fet naturlig salva som är bra mot tex eksem.

Ringblomman i sig är en ett-årig växt som har strödda, avlånga blad. Den kommer i färgerna gul / gulorange och har en karaktärisk doft. Ursprunget tros vara medelhavet men har funnits i Sverige sedan medeltiden.
Andra intressanta användningsområden är att koka blomman i fråga tillsammans med alun för att få gul akvarellfärg.

Inom folkmedicin så har den flitigt används för att verka mot huvudvärk, menstruationssmärta men framförallt inom läkande av sår, vårtor, magkatarr och magsår.
Detta pågrund av sina egenskaper som antibakteriell som är bra mot bakterie -och svampinfektioner.

Ringblomman innehåller ett par spännande ämnen som utgör den effekt som ges av salvan, vi kommer framförallt gå igenom Saponin och dess effekter för salvan. För mer information läs gärna om Ringblomssalva hos Skönhetsguiden.nu

Saponin i Ringblomma

Saponin är en undergrupp av glykosider. Det ger en löddrande effekt vid kontakt med vatten och har därför används flitigt när man tillverkar tvål och andra rengörande medel. För den långsökte flitiga läsaren så kan iakttagelsen göras att namnet kommer från latinska Sapo, som i sin tur betyder Tvål. Vet inte om jag är ensam om att dra paralellen Soap, Sapo, vad vet jag!
Saponin har även varit en del av naturmedicinen mot åderbråck och slemlösande i hostmediciner.

Som du ser innehåller Ringblomman bra ämnen som förklarar varför just denna ”naturmedicin” fungerar i praktiken, den är väldigt passande för känslig och ömtålig hy, då den , som tidigare nämnt är antibakteriell, den stimulerar produktionen av kollagen som i sin tur hjälper din kropp att minska ärrbildning, antiinflammatorisk och passar då alldeles utmärkt ifall du upplever självsprickor, eksem,svårläkta sår, psoriasis samt vid torr och känslig hud.

Göra egen Ringblomssalva

Plocka ringblommor som du sedan tar loss kronbladen på. Strö dem på ett fat som du har vanligt hushållspapper på. De ska inte bli helt torkade men ungefär 1-2 dagar räcker, detta för att undvika att de möglar.

Lägg sedan kronbladen i en glasburk eller annan passande behållare som du sedan fyller på lite olja i.
Låt burken stå i 3 veckor där det är ljust, men inte i direkt solljus hela dagarna. Rör om eller skaka behållaren varje dag.
Efter 3 veckor så kan du sila bort blommorna och hälla upp det i en flaska

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera