Raderna är långa och det finns smaker för alla. Sura, söta, salta, sega, hårda, mjuka och tjocka. Ja visst har de charm där de hänger i färgglada påsar vid utgången så att vi inte ska missa dem. För tro inte att det är en tillfällighet att en påse då och då slinker ner i korgen under en vardag. Tro inte att det är vad du planerat att köpa just den påsen. Kanske du hade godis i tankarna, men minns du en gång då du köpte den påse och volym du först tänkt dig. Kanske? Priset skiljer sig. Storleken och volymen på påsarna lurar oss att tro att påsen innehåller mer och att vi får mer för pengarna om vi handlar lösgodis än i påse. Faktum är att det i vissa fall är det, men volymen blir i många fall mycket högre då vi handlar lösgodis vilket skjuter priset i höjd. Men om vi då ändå tänker fortsätta att konsumera 17 kg godis som jordbruksverket menar, så kanske det ändå är bra om vi vet vad vi stoppar i oss. Vad innehåller egentligen vårt godis och vad är farligt?
Håll dig borta ifrån AZO – färgerna. För att framhäva godisets glänsande och lockande färg så blandar tillverkarna i färgämnen. Vissa av dem är helt ofarliga för oss människor och andra är rent av naturliga. Men vissa av de syntetiskt tillverkade färgämnena kan rent av vara farliga, de så kallade AZO – färgämnena, som tidigare varit förbjudna i vårt land, men som upphävdes av EU år 1999. I dagens läge är de fullt tillåtna att importeras och exporteras fritt i vårt land utan att vi kan säga stopp. Många av dagens butikskedjor har lovat att inte inneha produkter innehållande några av dess färger, men detta efterlevs inte alltid. Det går fortfarande att hitta dem i ett flertal produkter som i godis, läsk, sylt och marmelad. I andra ämnen som anser sig vara ”äkta” har däremot i vissa fall framställts på ett tveksamt sätt och kan därför innehålla lösningsmedel.
Här nedan listas AZO – färgerna i E – nummerordning.
Tartrazin (gul) E 102
Para – orange (sunset yellow FCF) E 110
Azorubin (Rött) E 122
Amarant (rött) E 123
Nykockin (rött) E 124
Allurarött AC E 129
Briljantsvart BN, svart PN E 151
Brun FK E 154
Brun HT E 155
Samt en rad andra ämnen man bör hålla sig borta ifrån.
E 100, E 101, E 104, E 120, E 127, E 131, E 132, E 133, E 140, E 141, E 142, E 150a, b, c, d, E 153, E 160a, b, c, d, e, f, E 161b, g, E 162, E 163, E 170, E 171, E 172, E 173, E 174, E 175, E 180, E 579
Bli nu inte förbryllad över alla dessa ämnen. Som sagt så är vissa av dem helt ok som sådant men de framställs på ett sådant sätt att olika former av lösningsmedel har hittats.
Jag har valt att börja med innehållsdeklarationen på ett vanligt plockgodis i det här fallet ”Smultron matta”. (Klicka på bilden för att förstora).
Ingredienser:
Glukos – fruktsirap, vetemjöl, socker, surhetsreglerandemedel (E 330, E 331), Sorbitol E 420, artificiell arom, färg, (E 120), förtjockningsmedel (E 412), ytbehandlingsmedel, (Växtolja, E 901).
Låt oss då gå igenom dem en efter en och se vilka egenskaper de har.
Vetemjöl, socker, E 901, inga problem, bara vanligt vetemjöl och raffinerat socker. Tillsatsen har för närvarande inga misstankar.
Surhetsreglerandemedel (E330, E 331). Citronsyra, mononatriumcitrat.
Tillverkades ursprungligen av citron, men numera av majs, även ofta syntetiskt. Innehåller även ett ämne som kan orsaka samma problem som natriumglutamat hos överkänsliga personer, dvs. hjärnskador, kramper, aggressiva utbrott och depression ect. (Glutamaterna hör till ett av de mest farliga ämnena i vår mat och därför bör vi bojkotta all livsmedel innehållande dessa ämnen.)
Sorbitol E 420
Ett förtjockningsmedel och sötningsmedel som kan orsaka ögonskador, tarmstörningar, cancer, njursten, njurskador, kramper och svåra allergiska reaktioner.
E 120
Ett färgämne som inte tillhör AZO men som ändå klassas som farligt. Kan orsaka symtom som hyperaktivitet hos barn, sömnsvårigheter och vredesutbrott. Bör undvikas.
Guarkärnmjöl E 412
Ett förtjockningsmedel. Misstänks kunna orsaka tarminflammation, tarmstörningar och försenad tillväxt.
Jag vill slutligen påpeka att dessa misstankar är vid överkänslighet och överkonsumtion, jag vill inte låta någon bli paranoid och inte äta något godis framöver för att det kan innehålla några av dessa ämnen. Inte heller ska ni avstå godis som ni blir bjudna på av någon bekant, just på grund av att ni inte vet vad det innehåller. Även jag har svårt att hålla mig ifrån godis, speciellt Lindt choklad. Så tag gärna för er då det bjuds, dessa ämnen är inte farliga vid en, två eller tre gånger. Men ge gärna bloggens länk till denna godisbjudare så kanske även han eller hon börjar tänka om.
Men vad finns det då för alternativ till dessa produkter eller är det så att godis inte kan framställas utan alla dessa färgämnen, konserveringsmedel och förtjockningsmedel. Nja inte riktigt. Det rätta svaret är nog att det inte går att framställa godis på rena produkter vars slutpris håller sig inom smärtgränsen för vad vi konsumenter är beredda att betala för en påse godis. Det finns ett företag som tillverkar ekologiskt godis som finns att köpa på påse. Företaget heter Ekogrosisten och godiset kallas för Ekorrren. (Klicka på länken vid panelen till höger). Detta godis går att äta helt med gott samvete. Påsen innehåller inga tillsatta syntetiska färgämnen eller konserveringsmedel, bara rena produkter med smak ifrån riktiga bär. Om vi svenskar tänker fortsätta konusmera godis i den volym som vi gör idag så kanske vi borde hitta fler och bättre altenativ. Tänk om vi svenskar fortsättar att konsumera 17 kilo godis om året, men att det vi stoppar i oss är godis helt utan tillsatser. Men i dessa fall är det godiset som styr, är vi berädda att betala högre pris på vårt godis, och vara helt säker på att jordgubbsmaken kommer ifrån jordgubb och ingen flytande kemisksubstans som på något märkligt sätt liknar jordgubb. Vad tycker du?
Ekogrossisten levererar ekologiskt helt utan tillsatta tillsatser, de använder oraffinerat socker istället för vitt raffinerat. Smaken kommer ifrån riktiga råvaror och man får verkligen en känsla av en äkta vara utan konstigheter. Den smakar lika bra som vanligt godis och det finns i form av winegum och en annan med smak som får mig att associera till skog och bär. Verkligen ett bra alternativ att rekommendera till alla er som nu ställer frågan ”Vad i alla världen får vi äta då?”. Nej påsken är inte förstörd för det, fyll istället ägget med ekologiskt godis och tugga med gott samvete.
Källa: Författare och föreläsare Tommy Svensson
Hej
tack för att du tar upp guarkärnmjöl.. jag har inte sett att någon annan sr allvaret i den tillsatsen.. jag kan inte äta något med guarkärnmjöl. jag får vrålont i magen. och dpóm har det i allt.
din blogg är jättebra 😀
Härligt att se din blogg Joakim! Tyvärr är läget så i dagens matindustri att konsumenten måste vara ruskigt påläst och göra medvetna och eftertänksamma val. Misstänker själv att jag är känsligt mot vissa kombinationer av tillsatsämnen….
Att göra medvetna val, läsa små texter på paketen, vrida och vända, kändes som något tidsödande och jobbigt i början. Men när man väl är inne i det, går det ju ganska fort att lära sig dom vanligaste varorna man handlar och alternativen. : )
Har jobbat/jobbar med personer som har några av dom svårigheter som E ämnen sägs kunna förvärra eller rent av orsaka och jag måste säga, att jag är förvånad att INGEN läkare jag träffat på nämnt något om kosten och vad man bör hålla utkik efter. Trist.
Tack för denna info! 🙂
Ni glömde nämna att E330 citronsyra tillverkas även av svartmögel som är en välkänd och kraftfull allergen.Framställs biotekniskt genom att t.ex. melass,genmanipulerad majs eller glukos jäses med hjälp av mögelsvamp – svartmöglet Aspergillus Niger i en socker/salt-lösning,
se kemikalieinspektionens tekniska beskrivning
Vore super om du kunde skriva ut källor för dina påstående, ex sorbitol, var har du hittat vetenskapliga bevis för att det ger de effekter du nämner? Intressant att se