Vinäger bra för kroppen ?

Vinäger har använts i tusentals år som både mat och medicin. Vinäger har även fått ett rejält uppsving på sista 10 åren, speciellt i form av ”Juice-detoxes” osv.

Men den riktiga frågan, är Vinäger häslosamt och bra för kroppen?
Ett vanligt antagande kring vinäger skall vara att ifall man dricker äppelcidervinäger innan en måltid så bidrar den till att minska suget på kolhydrater och bränner fett.

Detta har såklart väldigt lite bestånd i form av fakta, men nedan kan vi lista lite mer troliga hälsoeffekter av att förtära vinäger.

Vinäger förbättrar nivåerna i blocksockret. Ifall du dricker äpplecidervinäger innan ett stort mål av kolhydrater så minskar känsligheten för insulin i kroppen. Blodsockerniåverna spikar inte utan rör sig i ett saktare tempo, vilket är väldigt fördelaktigt för diabetes typ 2, enligt en studie från 2004

Det skall även vara fördelaktigt för hjärtat på grund av att den förhindrar oxidering av LDL (low-density lipoprotein) som tros  bidra till  ateroskleros – ålderförkalkning. Ateroskleros blockerar blodflödet som leder till hjärtinfarkt / stroke.

Att använda ättika som ett substitut till ohälsosamma, feta salladsdressingar kan hjälpa dig att gå ner i vikt, även ifall man är helt såld på en dressing så kan man blanda den för att få ner fetthalten en aning.

Vinäger är känt för att döda bakterier och är därför även ett bra rengöringsmedel, utöver detta hjälper den till mot infektioner mot tex halsont eller förkylningssymtom. Syran gör ph-värdet i vävnaden lägre som i sin tur försämrar bakterierna att växa inom området.
Enligt en studie från 2014 skall även Ättiksyra vara känt för att motverka resistenta Tuberkulos-bakterier.

Vinäger skall även vara hjälpsam mot cancer, enligt en studie från 2006 så hjälper tex polyphenols som skyddar antioxidanterna och reducerar risken för cancer.

Så hur är Ättika och dess effekter mot kroppen?
Ättika är ett bra alternativ till mycket, men det är som alltid. Vinäger är bra men det kan inte ersätta det mest väsentliga. Daglig motion , en varierad, hälsosam kost.

Något som kan vara bra att tillägga. Konsumera inte överdrivna mängder med Ättika då detta är en syra. Emaljen kan ta skada av stora mängder.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera