Ättika – Det naturliga rengöringsmedlet

Ättika är ett naturligt och beprövat rengöringsmedel. Det består av ättiksyra och vatten i olika koncentrat. Ättiksyra finns naturligt i kroppen och används framförallt i många biokemiska processer som kroppen genomför.
Ättikan tillverkas idag igenom att alkohol får oxidera (dvs helt försvinna). Då bildas ättiksyran som fungerar som ett koncentrat som blandas med vatten.

Ättika används i stort sett som vanligt rengöringsmedel, beroende på fläck / smuts och omfattning så antingen lägger man i hela objektet som skall tvättas, eller så häller man ättikan på objektet som sedan löser upp smutsen och gör det enklare att få bort den.

Ättika är även väldigt effektiv mot dålig lukt. Ett gammalt husknep som är väldigt beprövat är att ställa en skål / kopp med ättika i kylskåpet som då motverkar den dåliga lukten.

Även avkalkning är en av ättikans starka sidor. Blanda ättikan med 3 delar vatten och spruta på, vänta 10 minuter och torka! Det blir som nytt.

Du kan göra ett eget rengöringsmedel baserat på ättika enkelt, igenom att använda 24% ättika, citrusfrukter, och vatten.
Fyll burken med citrusfrukter, fyll på med hälften vatten, hälften ättika och låt stå över natten.

   Vanliga misstag när man städar med ättika

  • Natursten
    Syran i ättikan kan reagera på naturstenen så den i värsta fall kan bli matt och fläckig.
  • Äggfläckar
    Ägg kan koagulera med ättikan vilket kommer att resultera att äggfläcken fastnar extra mycket.
  • Vaxade ytor
    Vaxet slits ned med ättikan och därmed försvinner den skyddande ytan som vaxet utgör.
Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
En kommentar Lägg till din

Kommentera