Vad är superfoods?

Vad är superfoods? Superfoods är ofta relaterat till bär & grönsaker. Dessa är ett ovanligt kompakt innehåll av Vitaminer, Mineraler, Antioxidanter och massor av andra ämnen som gör din kropp glad och frisk. Termen har börjat användas flitigt av många men det finns ännu inga kriterier uppsatta för vad som kan vara del av Superfoods.  Det finns ingen matgrupp som kan kallas superfood, det är mer utav en marknadsföringsterm än en matgrupp.
Att äta mat som är så proppat med nyttiga ämnen är såklart en bra idé men nyckeln till en hälsosam kost är alltid att ha en varierad kost i rätt proportioner. Därför kan en bra idé vara äta mångsidigt och försöka inkludera dessa superfoods i din dagliga kost på ett varierat och hälsosamt sätt.
En gemensam nämnare som Superfoods har förutom att vara fullproppade av bra ämnen, är såklart ämnena själva. I många av dessa superfoods kan man se Antioxidanter, Fibrer samt höga haltar av Mineraler och Vitaminer. Dessa kan påverka hälsan igenom att förebygga hjärt och kärlsjukdomar, kolestrolvärden, hjälpa till med matsmältning. Antioxidanter SÄGS ha en positiv inverkan på cancer-patienter, men om man kollar på senaste artiklarna så bör man ta detta med en stor nypa salt, se här , eller googla Antioxidanter + cancer så kommer ni se väldigt många liknande artiklar.
Nedan finns en riktigt intressant video av Dr Mike som berättar de 5 bästa superfoods och varför du bör ha dessa i din dagliga kost.  Klippet är på Engelska
Engelska. Se nedan.
Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera